Om kattmat, BARF recept

Historik

Den australiensiske veterinären Ian Billinghurst gav 1993 ut boken Give your dog a bone, där han hävdade att hundar mår bäst av att få i sig den föda som de åt naturligt innan de blev domesticerade. Han ansåg vidare att traditionellt torrfoder, som baserar sig på spannmål, är skadliga för hundens hälsa. Han anses efter detta vara BARF-utfordringens upphovsman.

BARF är en förkortning och står för Biologically Appropriate Raw Food”, vilket på svenska har översatts till Biologiskt Anpassad Rå Föda”. Sedan Ian’s bok kom ut 1993, så har det publicerats en mängd litteratur om BARF mat för katter.

Det finns både förespråkare och motståndare vad gäller BARF dieter. Förespråkarna som jag då tillhör hävdar att den är näringsmässigt överlägsen traditionellt torr- eller burkfoder. En annan fördel är att födan innehåller vätska, och att den därigenom naturligt förebygger njurproblem då katterna kan vara dåliga på att dricka vatten. Andra fördelar som nämnts är glansigare päls, renare tänder, bättre tarmfunktion, mindre avföring och mindre inflammationer.

Kritikerna å sin sida hävdar att det finns risker med BARF genom att födan kan bli för ensidig, och att näringsintaget därför kan bli obalanserad. Andra motargument är att rått kött kan medföra salmonella spridning, och att flisor från ben kan orsaka problem för djuren.

BARF födan för katter

Jag följer BARF rekommendationer som har utgivits bl.a. av Matilda Eriksson, som har skrivit mycket om BARF föda för katter.

Enligt dessa rekommendationer så skall en typisk katt BARF bestå av följande:

  • 70%: en variation av rött och vitt kött från minst tre djurslag, varav minst 15% är hjärta eller tunga
  • 10% lever, gärna från olika djurslag
  • 10% ätbara ben
  • 10% Övrigt som t.ex. äggula, vegetabilier, extra fett, mer muskelkött, andra organ

Till BARF recepten så tillsätter man kalcium, jod och taurin. Mängden av dessa tillsatser varierar beroende på vilka råvaror man använder.

Ben får under inga omständigheter kokas eller hettas upp eftersom benet då blir skört, och flisor då lätt kan lossna och därigenom bli skadliga för katterna.

Nedan ett av mina grundrecept för BARF recept som ger 3000g kattmat:

  • 1600g malt kött av nöt, lamm, eller gris
  • 500g hjärta, vanligtvis kyckling, men även svin eller oxhjärta går bra. Svinhjärta innehåller mest taurin.
  • 300g mald kalvlever (mild smak), kan även använda lever från nöt, lamm eller svin då man vill variera sig
  • 160g äggulor => 8 st (en äggula väger 20g), viktigt att äggvitan silas bort
  • 330gr tunga, kan vara av nöt, lamm eller gris
  • 100g finrivna ekologiska morötter (pga att min katter är dåliga på att äta kattgräs), jag varierar detta ibland med att använda riven broccoli istället
  • 15g finmalet äggskal för kalcium tillsats i kosten (jag använder detta istället för malda ben, kalcium behovet är 200mg/100g kött, 1g äggskal innehåller ca 400mg kalcium)
  • Jod, 27st Kelp tabletter a 85 mikrogram jod, rekommenderad dos är mellan 60 – 100mg jod/100g kött

När man gör BARF foder så krävs det att man har en köksassistent.

Ida hjälper till att laga en sats med råfoder.

Av röran så formar jag små runda bullar a 30-40 g/st, och fryser ner dem på en plåt. När de är frysta, så placerar jag om dem i mindre fryspåsar eller i små plastlådor.

Råfoder bullar lägges på en plåt och fryses ner. Efter att de är nedfrysta så omfördelas de till mindre fryspåsar eller plastlådor.

Utöver BARF så får våra katter blötfoder (Mjau eller Bozita). Orijen torrfoder används som belöning vid lekar och dylikt.

Om jag köper färdig BARF (MUSH) så kontrollerar jag alltid att maten är fri från större benflisor innan jag ger den till mina katter.

Joshua äter BARF med god aptit.

Tips

Ett tips som jag kan ge är för att få rätt storlek på portionerna  är att återanvända delar av förpackningar som man får då man köper kattmat av andra märken. När dessa fylls så vet jag att de innehåller 85 – 100 gram BARF.

Tidigare kattmatsförpackningar fungerar alldeles utmärkt till att använda som hållare för BARF.

Kostnad för egentillverkad BARF

Kostnaden för egentillverkad BARF blir ungefär samma som för köpt BARF mat. Det beror på  ingredienserna, en högre andel lamm och kostnaden blir givetvis lite högre. Fördelen med att tillverka maten själv, är att du vet vad som finns i maten.

Användbara länkar

Nedan har ni en användbar länk, där det finns mycket information om katthälsa och matens betydelse.

En svenskspråkig sida:
BARF iFokus

En engelskspråkig sida:
Catinfo.org

Vi älskar somali katter