Kattens etologi

Etologi betyder läran om djurs beteende och orsakerna till dessa. Genom att se till djurens utseende samt hur och var djuret lever kan vi lära oss mer och även dra slutsatser om djurets beteende. Vi vet att vår tamkatt härstammar från den afrikanska vildkatten och att tamkatten började ta form, domesticerades, i området kring Medelhavets östra del för ungefär 10 000 år sedan. Den afrikanska vildkatten är en liten, smidig, väl kamouflerad jägare, men den måste också kunna hålla sig undan större rovdjur. Den är alltså både rovdjur och flyktdjur och vår tamkatt är mycket lik sin vilda släkting. Det som mest skiljer dem åt är att vår tamkatt såklart är så mycket mer social och orädd än vad den afrikanska vildkatten är.

Det kanske kan vara svårt att tänka sig att samma katt som ligger hemma i soffan och myser också med enkelhet kan jaga en fågel eller en mus och döda dem i ett enda bett för att sedan sluka dem med hull och hår. Men katten är helt anpassad till att vara en jaktexpert. Trots att förvildade katter kan lev i grupper, jagar katten bäst ensam. Katten har långa smidiga och stark ben och sylvassa klor som kan fällas in när de inte används. Det betyder att den är en duktig sprinter och klorna göt att katten är riktigt duktig på att klättra samtidigt som de är ett fenomenalt verktyg för att få tag på svåråtkomliga byten.

Katten har en lång svans som den använder både för att hålla balansen men också för att kommunicera med andra katter eller andra arter som med oss människor. För att katten skall kunna uppfatta de ljud som som dess bytesdjur ger ifrån sig, sådana ljud som vi människor har svårt att höra, behöver katten också en mycket god hörsel. De djur som katten jagar är vakna och som mest aktiva i gryning och skymning, därför är också katten anpassad till att ha som mest energi just då. Katten ser riktigt bra när vi ser som sämst, de kan klara sig på betydligt mindre ljus än vi människor för för att ändå se bra. Såklart har katten ett utomordentligt luktsinne, dock inte riktigt så bra som hundens. Som extra redskap har katten sina morrhår, med dem kan katten urskilja små förändringar i luften, men de används också i kattens kommunikation – morrhåren riktas  mot det som katten riktar sitt fokus mot. Och inte minst, starka käkar och tänder som är sylvassa och helt anpassade efter att tugga sönder muskler, senor och ben.

Allt det där gör att katten är en supereffektiv jägare! Tänk att den samtidigt kan vara så social och uppskatta sällskap av oss människor. Många katter tycker om värme och små trånga utrymmen och visst njuter de och mår riktigt gott i knäet på oss.

Katten spinner av fler anledningar och en av dem är just när katten njuter när vi klappar och myser tillsammans, men det många inte vet är att katten också kan spinna när den har ont. Man misstänker faktiskt att kattens spinnande har en slags läkande förmåga, ljud på samma frekvens kan nämligen hjälpa till att läka exempelvis benfrakturer och sårskador och kan också fungera smärtlindrande. Var uppmärksam på förändringar i din katts beteende, det kan bero på sjukdom eller att katten har ont så rådfråga alltid din veterinär.

När det kommer till kattens inlärningsförmåga, så är den mycket god. Idag blir det allt vanligare att kattägare lär katten olika tricks, precis som med hundar. Att klickerträna är ett roligt sätt att både umgås och att effektivt aktivera sin katt, speciellt innekatten som mår bra av extra stimulans och problemlösning. Som alla andra djur lär sig katten av konsekvenserna ett visst beteende ger. Om katten till exempel alltid får en liten godbit när den jamar varje gång du öppnar kylskåpet lär den sig snabbt att kylskåp + jama = belöning, det är alltså värt att fortsätta med det! Kontakta gärna en etolog som jobbar med katter så for du tips och råd om hur du kan börja träna med din katt,

Det är också vanligt att kattägare upplever olika problem  med sin katt, de kan komma plötsligt eller långsamt eskalera. Det kan till exempel handla om att katten ibland kissar utanför lådan, klöser sönder dina tapeter eller jamar och väcker dig mitt i natten. Problemet kan vara ett problem för katten, för dig som kattägare, eller för er båda två. Kontakta i första hand  din veterinär för att utesluta sjukdom eller att katten har ont och sedan en etolog som jobbar med med katter så for du hjälp och vägledning för att komma tillrätta med problemet.

Tänk på att katten som sagt är både ett flyktdjur och en jägare, och att det är viktigt att anpassa kattens miljö efter kattens beteende och behov för att den skall må så bra som möjligt.

Av Lisa Berglund, Etolog på företaget Djurrelationer

Vi älskar somali katter