Underhåll av kattstaketet

Varma sommarhälsningar här ifrån Borås.

Vi har gjort en ganska stort underhåll av kattstaketet i år. Efter att vi märkt att staketet började bli lite sprött på sina ställen, och vi hade varit tvungna att åtgärda uppkomna hål med små buntband, så bestämde vi oss för att utföra ett större underhåll av staketet i år.

Vi bytte ut hela nätet plus en del stolpar som vilar på jordankare. Vädret har satt sina spår, och många av stolparna hade inte längre full styrka nere vid jordankaret. De stolparna som byttes i ut i samband med rådjursinsidenten julen 2020 var i bra skick och fick vara kvar.

Nya stolpar och rådjursnät.

Vi köpte färdiga reglar, och förlängde stolparna jämfört med tidigare. Detta underlättade arbetet då vi inte behövde tälja till fotänden på stolparna så att de skall passa jordankaret. Med passande reglar så är det bara till att anpassa längden. Vi lade till ungefär 20cm på toppen för att kunna utföra ett enkelt underhåll, om vi ser att någon stolpe börjar bli vek nere vid stolproten.

Med 20cm extra på toppen, så har vi marginal att en gång kunna byta ut sektionen nere vi jordankaret utan att behöva införskaffa nya reglar.

Arbetet tog två helger, då vi lade upp arbetet i fyra olika sektioner. Vi åtgärdade en sektion per dag, och när en sektion var klar så kunde katterna gå ut igen. Så våra katter kunde fortfarande gå ut varje dag, men det tog lite längre tid än vanligt innan de kom ut på sin första runda dessa dagar.

Förändringar som genomförts:

1: Vi nyttjar reglar nu istället för runda stolpar för de stolpar som behöver jordankare. Detta underlättar arbetet betydligt.

2: Vi har ökat längden på stolparna med ungefär 20cm, för att ha marginal att kunna använda stolpen igen om den går av nere vid jordankaret.

3: Vi har tagit bort elstängslet på insidan. Våra katter har inte varit benägna att försöka ta sig ut. Vi har kvar stängslet på utsidan för att hindra katter från att ta sig in.