Akut reparation av stängslet till kattgården på julaftonen

Det har varit en fin Julafton, solen har skinit och det har varit ett par minusgrader. Runt lunch så såg vi plötsligt ett stort rådjur springa runt på tomten, med vår katt Ida springande tätt efter sig.

Vi rusade ut för at se vad som stod på, och såg snabbt att ett par staket stolpar var nerrivna och och att nätet hängde ner. Ett par grannar som kom gående hade sett hela förloppet och sade att rådjuret hade blivit uppskrämt och skulle fly upp mot skogen, och hoppade rätt in i vårt staket med sådan kraft att två av stolparna knäcktes.

Vi tog in katterna och påbörjade genast reparationsarbetet. Som tur är så hade vi extra stolpar liggande på vinden. De äldre stolparna togs loss från nätet, och då vi undersökte stolpfötterna så såg vi att stolparna hade börja förmultna och att de därigenom hade blivit försvagade.

Det tog oss två timmar att mejsla till två nya stolpar, och få dem på plats och fästa nätet. Nätet är förvånansvärt starkt, för vi såg inga skador på nätet.

Kattgården där två stolpar, hörnstolpen och stolpen bortanför, bytts ut efter att ett skrämt rådjur hoppat in i nätet från gatan och knäckt dem då det försökte fly upp i skogen. Rådjuret rullade över nätet in i vår kattgård, men den tog sig ut samma väg som den kom in.

Staketet är väldigt diskret, men vi funderar efter den här händelsen att på vissa utvalda platser på staketet hänga något slags glitter eller liknande för att varna just rådjur och undvika att detta händer igen.

Nu hade vi tur, ingen kom till skada, och inga katter sprang iväg från oss.